Webinar ‘Het opvoeden van sombere of depressieve tieners' 14 april 2020
views
comments
In de puberteit vinden er allerlei ontwikkelingen plaats in lichaam en brein die jongeren voorbereiden op een zelfstandig leven. Pubers willen de wereld ontdekken en stellen van alles ter discussie, en sparen zichzelf en hun omgeving hierbij niet. Naast alle nieuwe ontdekkingen, kan de pubertijd ook een periode zijn waarin de eerste somberheidsklachten ontstaan, soms uitmondend in een depressie.
Dit heeft niet alleen grote invloed op het leven van de jongere zelf, maar ook op het gezin waarin de jongere opgroeit. De somberheid en alles wat hiermee gepaard kan gaan, zoals lusteloosheid, terugtrekken, schooluitval, irritatie, angst kan een grote bron van zorg zijn.
Het is voor ouders lang niet altijd even duidelijk hoe ze hun kind met depressie het beste kunnen ondersteunen. In dit webinar voor geïnteresseerde ouders en professionals die met jongeren werken, wordt recente wetenschappelijke kennis over het opvoeden van jongeren met somberheids-of depressieve klachten gepresenteerd.
Tevens worden praktische tips en informatie gegeven over het omgaan met een sombere of depressieve tiener, het werken aan het behouden van een goede relatie met de tiener en een positieve sfeer in het gezin en andere opvoedstrategieën om de tiener te helpen. Daarnaast wordt ook informatie gedeeld over een 7-weekse online oudercursus ‘Samen Sterk’ (zie https://www.re-pair.org/online-cursus-samen-sterk.html) voor ouders met een jongere met depressieve klachten.
Dit webinar wordt verzorgd door Prof. dr. Bernet Elzinga, Hoogleraar Stress-gerelateerde Psychopathologie, Universiteit Leiden en drs. Carine Kielstra- van der Schalk, orthopedagoog en klinisch docent aan de Vrije Universiteit.
Praktische informatieDit webinar is voor ouders met een (sombere of depressieve) tiener en professionals die werken met tieners. Het is toegankelijk voor zowel Leiden alumni als geïnteresseerde ouders/professionals die niet aan de Universiteit Leiden hebben gestudeerd.
Leiden University MediaSpace™ video portal by Kaltura